Colorcatch Nano

Een kleurrijk bestaan

Colorcatch Nano  denieuwe aanwinst van Boer enVan Wijk

Colorcatch Nano

Met 5 verschillende print-technieken in huis, allen in kleur, laait intern vaak de discussie op of een afdruk goed op kleur is. Voldoet het eindresultaat aan het voorgeschreven kleurgebruik?

Tot op heden gebruiken wij alle gangbare meetmethoden, denk hierbij aan densito- en spectraalmeting.

In de praktijk vormt juist de uitkomst van dergelijke metingen vaak de voedingsbodem voor eerder vernoemde dicussies. Een oordeel vellen op basis van onze ogen is per persoon verschillend zodat deze mening afvalt. Eén ding wat absoluut ongewenst is, is dat de opdrachtgever in een dergelijke meningsvorming betrokken raakt.

Een simpel voor te stellen verschil ontstaat bij het printen van massief zwart.

Zeefdruk heeft een dikkere inktopdracht dan inkjet, met als gevolg dat zeefdrukzwart er zwaarder zal uitzien dan het zwart van de inkjetprinter. Je kunt dit natuurlijk negeren door te stellen dat dit inherent is aan de druktechniek, maar niemand neemt daar genoegen mee als het om exact beschreven huisstijlen gaat. In het geval van opdrachten waarbij wij als enige leverancier werken zijn zulke verschillen in huisstijlkleuren, intern, op te lossen. Een ander verhaal wordt het als er meerdere toeleveranciers voor hetzelfde product zijn.

Een aantal van onze relaties is mondiaal opererend met eigen vestigingen in verschillende landen. Meestal bestellen deze vestigingen zelfstandig het gebruikte druk- en printwerk bij een lokaal bedrijf. Vaak ontstaan hier juist de verschillen; andere inkten, andere kleurnormen en andere machines. Om dan een kleur uit te drukken in pms- of ralnummer, danwel een samenstelling in rgb of cmyk, zal tot kleurverschillen leiden. Zeker bij het printen of drukken van een huisstijl is dit ontoelaatbaar.In samenwerking met één van de, hierboven omschreven, relaties is er wereldwijd besloten hier een einde aan te maken door de investering in een kleurenmeter die, middels exacte en gecalibreerde meting, tot op de pixel nauwkeurig een getalsmatig resultaat oplevert. Onafhankelijk van techniek of inkt krijgt iedere kleur zo een objectieve karakteristiek. Ook wij hebben nu een ‘Colorcatch Nano’ tot onze beschikking en zijn zeer enthousiast over de resultaten. 

Egstraat 30
3319 LA  Dordrecht
Nederland

Copyright © 2021 Boer & Van Wijk. All rights reserved.  www.boerenvanwijk.nl