Albert Schweitzer ziekenhuis

Poli Neurologie

De opdrachtomschrijving voor de grafische aankleding van deze afdeling was ‘de schilderkunst in de Gouden Eeuw en toon deze kunst in de setting zoals het ooit bedoeld was’.

Bekend uit die periode zijn de fantastische lambriseringen met geïntegreerde schilderijen, ook wel behangsels genoemd, in dit geval werden die van Van Strij gebruikt. Zeker spectaculair is een plafondpaneel van Abraham Busschop, een Trompe-l’oeil, het sprookje over de raaf die beroofd wordt van de veren waarmee hij zich had getooid. Zoals bij vrijwel alle afdelingen in het Albert Schweitzer ziekenhuis,

wordt een explicatie gegeven middels een biografie, in dit geval over de schilderkunst in Dordrecht tijdens de Gouden Eeuw. Mede door een hechte samenwerking tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrechts Museum, EbbenTraffic,
Van Wijnen en Boer & Van Wijk is hier ruim aan de opdrachtomschrijving voldaan.

Uitvoering en realisatie.

De muurbekledingen werden geprint op IJ40 polymeer vinyl van 3M op de Mimaki JV 33-130 en daarna mat gelamineerd.
Een grappige anekdote is een voorval tijdens het aanbrengen van deze prints. Terwijl een van onze monteurs met een spatel de oneffenheden wegstreek, kwam er een timmerman van Van Wijnen aanlopen met de waarschuwing dat we op deze manier de profielen van de lambrisering zouden beschadigen. Nadat onze monteur hem liet voelen dat er eigenlijk geen profiel was, voelde hij zich enigszins verbaasd maar begreep nu het gezichtsbedrog.

De plafondpanelen, 6 stuks van 1200x1200 mm. Solvent geprint op helder polymeer vinyl, mat gelamineerd en aangebracht op 5 mm. dik opaal acrylaat. In de voorbereidende fase hiervan hebben wij, in samenwerking met Van Wijnen en EbbenTraffic, veel aandacht besteed aan de belichting van het geheel; de afstand en de kleurtemperatuur bleken beeldbepalend te zijn. Speciale aandacht bij de keuze van het acrylaat was het ‘doorhangen’ op dit formaat.

De biografie werd geprint met onze Mimaki JV 33-130 op wit polymeer vinyl, gelamineerd met mat polymeer vinyl en tenslotte gecacheerd op 4 mm. dibond. Het aanbrengen van dit paneel, 1000 x 2600 mm, rechtstreeks op de wand met montagekit leverde een strak resultaat op. 

Egstraat 30
3319 LA  Dordrecht
Nederland

Copyright © 2021 Boer & Van Wijk. All rights reserved.  www.boerenvanwijk.nl